onsdag 20 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Martina Haag: God mat ska vara enkel att laga

Martina Haag: God mat ska vara enkel att laga

Martina Haag. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Hon är författaren vi älskar för att hon delar med sig av sitt oglamourösa liv i mammaträsket. Nu kommer Martina Haag ut med en kokbok i samma anda och med recept för fem matårstider.

Hon är författaren vi älskar för att hon delar med sig av sitt oglamourösa liv i mammaträsket. Nu kommer Martina Haag ut med en kokbok i samma anda och med recept för fem matårstider.

Tillsammans med bästa vännen Clara Block Hane har Martina Haag släppt kokboken ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig”.
– Det är en inkluderande kokbok, med recept på god mat som alla kan laga och från våra fem matårstider, säger Martina Haag.

Matlagningshistorier
När Martina fick frågan från förlaget om att ge ut en kokbok sa hon först nej.
– Jag var helt emot att göra en kokbok, det känns så larvigt att bara för att man är känd ska man bre ut sig som en bombmatta. Därför tackade jag nej flera gånger, men så kom jag på att jag kunde göra den tillsammans med min kompis Clara och då blev det mycket roligare. Vi har växt upp tillsammans och har många matlagningshistorier, bland annat från när vi vann matlagningstävlingen Stjärnkockarna på TV 3, säger hon.

Våra egna erfarenheter
Martina och Claras tanke med kokboken är att den ska vara både varm och lättillgänglig.
– Det är mycket tips, funderingar och våra egna recept, empiriskt utforskade sedan vi började laga mat tillsammans och gjorde olika geggor med choklad. Alla recepten bygger på våra egna erfarenheter och det vi verkligen tycker är godast. Vi hade också som plan att det ska vara en inkluderande kokbok. Det finns så många kokböcker med konstiga ingredienser men jag vet till exempel inte var man köper en fasan. Allting i recepten ska finnas att köpa i din vanliga Konsumbutik. Man behöver varken mandolin, sifon eller lägga ankan i press. Det är enkla recept och väldigt goda, säger Martina.

De fem matårstiderna
Kapitlen i kokboken är indelade efter Martina och Claras fem mat-årstider.
– Vi har märkt att vår matlagning påverkas mycket av de fem årstiderna: Den kalla och motiga Överlevnaden, den hoppfulla Pirrigheten, den sköna och lediga Värmen, alla färska råvaror under Härligheten och alla möjligheter till fest under Finalen.

Mera information

Kylskåpsrensarens krossade potatis (4-6 portioner)

Ingredienser:
8 –10 fasta potatisar
Salt
Grönsaker du råkar ha hemma: olika sorters lök, vitlöksklyftor, tomater, paprika mm. Andra fynd från kylskåpet, t ex chèvre, fetaost och/eller frukostost

Sås:
50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
½ del olivolja
Salt efter smak
Kryddor du råkar ha hemma, eller helst: ½ tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk vaniljsocker (ja, det är sant!), 1 tsk torkad rosmarin och 1 tsk torkad timjan

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Tvätta potatisen men skala den inte. Koka den i väl saltat vatten tills den är färdig, men inte överkokt (eller ta gårdagens kokta potatis). Smält smöret till såsen i en kastrull. Pressa vitlöken och låt den fräsa till i smöret. Tillsätt olivolja, salt och kryddor och smaka av – det ska bita ifrån ordentligt, för såsen får absolut inte vara mesig. Låt den gärna stå och dra en stund.

Skala och dela lökarna i mindre och grönsakerna i något större bitar. Lägg lök och potatis på en ugnsplåt. Tryck till potatisarna för kung och fosterland med en potatisstomp eller en trägaffel. Häll rikligt med sås på varje potatis, sked för sked så att såsen hinner sjunka in. Häll lite sås även på löken. Grädda i ugnen i minst 15 minuter.

Efter hand lägger man i vitlöksklyftor och grönsaker som ska gräddas kortare tid. När potatisen har fått ordentligt med färg kan man lägga lite ost på varje potatis – antingen samma sorts ost eller olika. Servera när allt fått fin färg.

Foto: Johanna Åkerberg kassel

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.